În zilele de 7-8 Septembrie 2019, la Palatul Parlamentului a avut loc Conferința Anuală CMR-2019 în prezența a peste 200 de participanți din România, Basarabia, Cernăuți, Statele Unite, Italia, Germania.
În cadrul acestei Adunări Generale, s-au dezbătut, pe lângă problemele organizatorice curente, sesiuni de lucru având ca teme cultura, educația, situația comunităților românești din jurul granițelor, discriminarea românească și aspectele care vizează procesul unionist.
Sesiunea economică prevăzută, nu s-a putut desfășura din lipsă de participare, fiind interesate doar câteva persoane din cele prezente.
Fiecare sesiune a fost moderată după cum urmează:
Sesiunea Educație și Învățământ – Violeta Dascălu
Sesiunea Cultură, Patrimoniu, Massmedia – Magdalena Roxana Băcescu și Ștefan Răzvan Sechereș (Apostol)
Sesiunea Discriminare – General Mircia Chelaru
Sesiunea Unire – George Simion
Organizatoric
S-a trecut în revistă situația reprezentanțelor România, Europa, Basarabia și comunitățile istorice,.
I. CMR-România
La reprezentanța CMR-România , conform Statutului, a fost validat în funcția de Director Executiv, domnul Nicușor Moise, prin votul majoritar al participanților
- S-a decis înființarea unui Comitet de Conducere Colectivă în scopul unei conduceri coerente, format din Directorii Filialelor alcătuite din minimum 10 membri și din Șefii Departamentelor afiliate CMR-România, respectiv, Cultură, Educație, Economic, Compartimentul Comunicare, Secretar Executiv CMR.
- Acțiunile și activitățile întreprinse de Reprezentanța CMR-România prin reprezentanții săi în plan extrateritorial (în afara României), sau de reprezentare la nivelul instituțiilor statului pot avea loc numai pe baza împuternicirilor primite de la organizația centrală a CMR.
- S-a decis ca Reprezentanța să-și intensifice eforturile pentru dezvoltarea filialelor și pentru coordonarea acțiunilor acestora în vederea realizării diverselor proiecte de interes general.
- Filialele din cadrul Reprezentanței vor avea caracter autonom, putând avea personalitate juridică proprie în vederea derulării proiectelor cu caracter zonal.
- Se recomandă ca Filiala CMR-Dobrogea să fie lider de proiect pentru sectorul economic și pentru realizarea unei inițiative legislative privind angajarea nerestricționată a românilor din zone aflate în afara spațiului Uniunii Europene, cum ar fi Basarabia sau Ucraina.
- Se recomandă ca Filiala CMR-Dobrogea, prin doamna Daniela Țurcanu să realizeze un proiect împreună cu autoritățile de resort pentru monitorizarea și coordonarea activităților privind reabilitarea clădirilor de patrimoniu.
- Secretarul General Executiv, Raluca Maxim va realiza și menține baza de date, va contribui împreună cu Directorii Executivi și Președintele CMR la elaborarea și menținerea paginii WEB a CMR și va transmite informațiile și comunicatele pe direcțiile Președinte CMR – Comitetul de Conducere Colectivă.
- Propunerile detaliate din cadrul sesiunilor dezbătute se regăsesc în Anexe.
- Componența departamentelor aflate în subordinea CMR-România
– Departamentul Educație și Învățământ – Eugenie Posdărăscu
– Departamentul Cultură, Patrimoniu – Niculina Merceanu
– Compartiment Comunicare, Massmedia –Catrinel Alba Iulia Popescu
– Compartimentul Juridic – Ioana Marina Alexandru
- Departamentul de Educație și Învățământ va elabora, împreună cu reprezentanții comunităților românești, a unui proiect de acțiuni pentru sprijinirea și menținerea limbii și culturii românești în comunitățile din jurul României și din Balcani.
- S-a propus dezvoltarea proiectului ”Corpul Profesorului Român” (în ANEXĂ) care să stabilească modul în care, prin colaborarea și implicarea financiară a statului român, grupuri de profesori să predea în comunitățile românești, cursuri de literatură și istorie românească.
- Propunerile legate de îmbunătățirea sistemului de învățământ din România se vor regăsi într-un proiect ce va fi elaborat de specialiștii Departamentului și va fi prezentat ministerului de resort pentru discuții, modificări, îmbunătățiri și aplicare în programul deeducație și învățământ național.
II. CMR-Basarabia (și comunitățile istorice)
Conform Statutului, prin implicarea sa în conducerea unui partid politic din Basarabia, Ion Leașcenco nu mai poate fi Director Executiv al CMR-Basarabia, dar rămâne un membru de bază al CMR.
În locul său, a fost propus și validat prin votul Adunării Generale, domnul Boris Volosatâi.
- Prioritățile CMR-Basarabia devin:
– legalizarea prin căpătarea personalității juridice a Reprezentanței
– dezvoltarea rețelei de Filiale CMR pe teritoriul Basarabiei, în comunitățile românești limitrofe României și din Balcani.
– sprijinirea și menținerea limbii și culturii române în aceste comunități în colaborare directă cu Departamentul Educație și Învățământ (punctele 11, 12, 13).
- Pentru sprijinirea unionismului în Basarabia și a conștiinței apartenenței la statul român s-a reiterat inițiativa legislativă a înființării Circumscripției 44 – Basarabia, având candidați exclusiv dintre locuitorii din Basarabia, într-un număr care să permită crearea unui Grup Parlamentar al Basarbiei (punctul 25.b.).
- Pentru urgentarea și eliminarea oricăror restricții privind acordarea cetățeniei române s-a propus implementarea principiului ”jus sanguinis”, ”dreptul sângelui” (model irladez), (vezi punctul 26).
Notă: la data întocmirii acestei Rezoluții, aflăm că domnul Volosatâi s-a înscris în competiția electorală pentru Primăria Chișinăului. Este regretabil că domnia sa nu ne-a anunțat la Conferință despre această intenție.
Așa cum am mai văzut, toate eforturile sale se vor concentra în altă direcție decât cea a dezvoltării rețelei CMR-Basarabia și poate duce la slăbirea unionismului în Basarabia.
III. CMR-Europa
S-a menținut numirea lui George Simion în funcția de Director Executiv al CMR-Europa, deși activitatea sa de până acum a avut de suferit din cauza implicării exclusive în campania sa electorală pentru Parlamentul Europei.
- Prioritățile CMR-Europa devin:
– legalizarea prin căpătarea personalității juridice a Reprezentanței fie într-una din țările europene, fie ca Filiala CMR-Europa Autonomă formal în cadrul Reprezentanței CMR-România, pentru a beneficia de posibilitatea deschiderii de cont bancar; – cu ajutorul Compartimentului Juridic
– dezvoltarea rețelei de Filiale CMR în țările din Europa;
– crearea unui birou de lobby la Bruxelles prin sprijinirea financiară ca urmare a personalității juridice.
- Se recomandă ca George Simion să-și clarifice opțiunile în ceeace privește implicarea sa activă în dezvoltarea CMR-Europa prin crearea de Filiale CMR pe continentul european.
IV. CMR-Organizația Centrală
- S-a stabilit ca Departamentul Discriminare Națională și Departamentul Unire să fie subordonate organizației centrale Consiliului Mondial Român.
- În cadrul Sesiunii Discriminare Națională s-a propus elaborarea unei Legi Antidiscriminare Românească. – Responsabil Compartimentul Juridic
- 20. Va fi eleborat și supus dezbaterii publice un ”Cod al Drepturilor Românilor” (în ANEXĂ)care să constituie baza pentru Legea Antidiscriminării Românești. – Responsabili Președintele, CMR-România, Compartimentului Massmedia și Compartimentul Comunicare.
- Vor fi reluate demersurile pe lângă Ministerul Culturi a proiectului ridicării ”Monumentului Patimilor Românești” elaborat în anul 2009 (în ANEXĂ) – responsabili Compartimentul Comunicare și CMR-România.
- Se va depune la Parlament inițiativa legislativă privind amendarea Legii Electorale (în ANEXĂ)
a). pentru extinderea termenului de ”competitor electoral” la toate organizațiile și asociațiile societății civice, pentru a elimina discriminarea prin care acest drept este permis doar organizațiilor și asociațiilor civice ale minorităților;
b).pentru înființarea Circumscripției Electorale 44-Basarabia în care vor putea candida exclusiv românii basarabeni pe un număr suficient de locuri pentru a putea constitui Grupul Parlamentar Basarabia, prin aceasta creindu-se perspectiva integrării politice.
Responsabilitatea promovării inițiativei revine Compartimentului Massmedia și Compartimentului Comunicare.
- Se vor face demersuri pentru modificarea Legii Cetățeniei Române în sensul acordării neristricționate a acesteia pe baza principiului ”jus sanguinis” sau ”dreptul sângelui”, așa cum se procedează în Europa în cazul cetățenilor germani. – Responsabil Compartimentul Juridic și Compartimentul Comunicare
- În cadrul Sesiunii Unire s-a subliniat necesitatea unificării mișcării unioniste basarabene la nivel politic și la nivelul societății civice.
- S-a cerut clasei politice de pe amândouă malurile Prutului să dea dovadă de patriotism și să susțină deschis promovarea în spațiul public intern și extern a ideii unioniste.
- Se solicită în mod ferm partidelor românești din Basarabia să devină credibile și să facă front comun pentru a creea o alianță politică pro-unionistă capabilă să intre în parlamentul de la Chișinău pentru a promova ideea Unirii și pentru a se opune tendințelor de menținere a Basarabiei pe orbita rusă.
- S-a propus constituirea ”Alianței Unioniste a Românilor” ca formațiune de tip confederativ, a organizațiilor și asociațiilor civice, având personalitate juridică pentru a acționa în mod instituționalizat și pentru a avea autoritatea de reprezentare pe plan intern și extern a mișcării unioniste.
- ”Alianța Unionistă a Românilor” va realiza politică de lobby prin cooperare cu departamentele externe ale Adminstrației și va solicita un spațiu adecvat în clădirea Parlamentului României (în ANEXĂ).
- Se recomandă organizațiilor românilor din Transcarpatia, Bucovina (Cernăuți și Ținutul Herței) și din Odesa/Basarabia de Sud (Bugeac) să creeze o alianță similară de tip confederativ cu personalitate juridică, pentru a putea constitui elementul de dialog instituționalizat atît la nivelul autorităților locale cât și la cel al administrației României pentru promovare și susținerea intereselor comunității românești.
- Se recomandă și organizațiilor românilor din sudul Dunării să-și creeze o alianță similară pentru a constitui autoritatea instituțională pentru reprezentarea unitară a intereselor românilor atât în relațiile cu statul sârb cât și cu statul român.