Grupul de la Visegrád, sau V4, este o organizație de cooperare formată din patru state central-europene: Cehia, Polonia, Slovacia și Ungaria, asociere similară uniunii economice vest-europene Benelux. La 15 februarie 1991, în cetatea medievală Visegrád din Ungaria, Václav Havel – președintele Cehoslovaciei, Lech Wałęsa – presedintele Poloniei și József Antall – primul ministru al Ungariei au semnat o declarație comună prin care își asigurau sprijin reciproc în vederea integrării politice și economice în Uniunea Europeană. De asemenea, prin același document au fost puse bazele unei strânse cooperări regionale între statele semnatare. România a ratat aderarea la acest grup, din cauza evenimentelor din 1990 (mineriadele și conflictul interetnic de la Târgu Mureș), refuzul fiind comunicat direct lui Ion Iliescu.

Acest grup poate fi considerat, din punct de vedere istoric, reînnoirea unui acord din 1335 între regii Ioan al Boemiei⁠(en), Cazimir al III-lea al Poloniei și Carol Robert de Anjou al Regatului Ungariei.

Cooperarea militară

În ciuda apartenenței la NATO, securitatea colectivă este una dintre preocupările de bază ale grupării. Din cauze istorice, în mare parte a unui comportament tensionat față de Rusia, aceasta reprezintă astăzi unul dintre domeniile de activitate. Între timp au mai intervenit terorismul și Criza refugiaților în Europa în prim-plan.

La întâlnirea din 12 mai 2011, din Levoča, au fost dezbătute posibilitățile constiturii unui Grup de luptă al Uniunii Europene până în anul 2016. Entitatea creată ar avea o forță armată de căteva batalioane și s-ar afla sub conducerea militară a Poloniei. Adunarea trupelor de luptă până în 2016 a fost decisă printr-o sesiune extraordinară a Ministerului Apărării de la Varșovia, pe data de 6 martie 2013.

Statele membre