CĂTRE :
MINISTERUL COMUNICAȚIILOR ȘI SOCIETĂȚII INFORMAȚIONALE
În atenția : D-lui Ministru al Comunicațiilor și Societății Informaționale

Stimate Domnule Ministru,

În cadrul acțiunilor noastre focalizate pentru a defini și implementa o strategie prin care să ne construim și să ne vizualizăm permanent drumul de parcurs pentru dezvoltarea societății românești în consonanță cu tendințele mondiale de viitor ale modernizării și post-modernizării ( în funcție de etapa în care se află țara, grupul, domeniul respectiv…. ) vă supunem atenției PROPUNEREA noastră de a contribui la aceasta strategie printr-o participare definită de « vectorul instituțional O ȚARĂ – TREI SISTEME ».
PROPUNEREA concretă ține de faptul că ANCOM ar putea să-și definească strategiile de dezvoltare a domeniului luând în calcul și spațiul REPUBLICII MOLDOVA. Politicienii și specialiștii din Republica Moldova ar avea tot timpul de ales opțiuni procedurale. De la fântână se ia apă cu găleata, nu e nevoie de a lua fântâna cu totul în curtea noastra, ceea ce ar presupune costuri mari și o « cultura a fântânii » imposibil de oprit, asta deși nefuncționarea fântânilor a determinat ca mii și mii de cetățeni români să circule cu sticle cu apă pentru familii…
După Conferința Internațională de Comunicații din 2018, s-a materializat un Proiect împreună cu ORANGE-România, numit ”GO MOLDOVA”, însă avem nevoie de sprijin pentru extinderea sa la toți operatorii de comunicatii.
Am definit vectorul instituțional “O ȚARĂ – TREI SISTEME” în lobby-urile noastre anterioare și l-am structurat pe trei piloni : 1. România – țară membră UE și NATO 2. Republica Moldova, “țară membră a României”…. 3. Transnistria, « țară membră a Rusiei », deși formal aparține Republicii Moldova.
Prin această matrice de abordare strategică încercam să definim necesitatea, oportunitatea și consonanța cu democrația, drepturile omului și mai nou, statul de drept, a procedurilor UE, NATO, chiar si ale Rusiei, ținând cont de perpetuum-mobile-ul imposibilității rezolvării situației instituționale a Transnistriei, de unde și a Republicii Moldova, de unde și a României….până la urmă, atât timp cât în lipsa actiunilor noastre în acest sens, acțiunile în sens contrar au prevalat în ultimii ani.

Cu deosebită stimă,
Director Executiv,
Nicușor MOISE