INVITAȚIE LA ÎNTÂLNIREA PUBLICĂ DESCHISĂ ANUALĂ ORGANIZATĂ ÎN CETATEA TOMISULUI

                                                          « ROMÂNIA ȘI CONVERGENTELE VIITORULUI »

Data : Sâmbătă 26 ianuarie 2019, de la orele 10.00 la 14.00

Loc :  Casa de Cultură Constanța, Sala Mică.

Imp. : Evenimentul are asociată inițiativa demarării unui PROIECT DE ȚARĂ

 

În Constanța, de peste 20 de ani, un grup de oameni de afaceri, universitari, oameni de cultură, elite din mai multe categorii profesionale, oameni de știință, funcționari publici sau artiști, ne-am aflat în creuzetul frământărilor legate de crizele continue care înlănțuie societatea românească. În ultimii doi ani ne-am definit legătura publică cu cetățenii prin organizarea unei întâlniri deschise anuale în prima sâmbătă de dupa 24 ianuarie a fiecărui an, de la orele 10.00 la 14.00, la Casa de Cultură din localitate.

În timpul susținerii regionalizărilor din perioada de vârf a creșterii multilateralismului ne-am extins aria de acțiune la nivelul întregului tărâm al Dobrogei, acum, în perioada diminuării acestuia și a creșterii ponderii puterilor naționale în concertul global ne-am atașat puternic ideii de coeziune și unire a tuturor  românilor pentru a ne crea propriul drum în ramificațiile societății globale. Nu împotriva vreunui alt drum ci conștientizând faptul că forța lumii ține și dă tăria cu care cetățenii ei calcă pe pământ cu pași neezitanți, deciși și fermi.

Creuzetul dobrogean al istoriei, tradițiilor și experienței de veacuri a conviețuirii pașnice a atâtor oameni, membrii ai celor 18 etnii, ne duc cu gândul și la geografie iar Marea, ne-o spusese și Charles Baudelaire înainte, am simțit-o ca pe acel Cupidon care ne aduce aminte mereu că libertatea e una din valorile general universale de care nu trebuie să ne îndepărtăm. Având libertate, putem alege binele și frumosul iar aceia dintre noi legați de forța societății publice pot alege adevărul, greu de ținut în frâu dacă fiecare înțelege binele și  frumosul în funcție de libertatea rămasă în societate de la festinul celor care-și pot permite excese.

Manifestările din ultimii doi ani au fost marcate și de forța Centenarului României. În anul 2017 întâlnirea noastră anuală publică deschisa s-a numit « România – starea noastră de veghe », în anul 2018, « România începe de la Mare ».

În anul 2019, ne denumim manifestarea, « România și convergențele viitorului », considerând energia celor 5 milioane de români plecați în afara României dar și faptul că din poziționarea ca țară membră UE și NATO rezultă că România e deja « plecată » în parcursul global, asta și  datorită descătușării ei de după Revoluția din decembrie 1989. Aceasta « plecare », evident, va trebui să fie convergentă cu « sosirea » aderării la moneda Euro, de unde o sumă întreagă de convergențe pe care trebuie să le asigurăm. Tot începând din 2019 începem efectiv construcția unui Proiect de țară, anunțat de noi încă din anul 2004 la Bursa Româna de Mărfuri în București, într-un eveniment public deschis ( « Strategia Dezvoltării României – opțiunea societății civile »), ulterior, începând din anul 2017, mai focalizat, prin manifestările noastre publice deschise anuale la o data și la un loc predeterminate, cunoscute de comunitatea tomitană.

Prin urmare, vă invităm la manifestările noastre din anul 2019, sâmbătă 26 ianuarie, de la ora 10.00 la 14.00, la Casa de Cultură Constanța, la întâlnirea publică « România și convergențele viitorului », urmând ca inclusiv dintre cei care vor participa sâmbătă să se facă o selecție ( propuneri sau autopropuneri la sfârșitul manifestării ) legată de participarea de a doua zi, duminică 27 ianuarie 2018, la o întâlnire profesională închisă, dedicată demarării PROIECTULUI DE ȚARĂ. Acesta va fi susținut de întreaga societate românească ( de peste doi ani comunicăm focalizat cu « Clujul », « Iași-ul », « Brașov-ul », « Timișoara », « Sibiu », « Craiova », etc.….dar și cu « România » din SUA, Franța, Canada, Germania, Italia,  etc…, pe aceasta temă ) pentru a asigura o echilibrare democratică a trendului actual de transmitere tehnocrată a lui, «de sus in jos». Prima zi poate fi considerată o audiere publică generală, a doua zi, la nivel de experți.

ORGANIZATORI : Asociația Strategia Dezvoltării României-Regiunea Dobrogea ( ASDR-RD ) și Consiliul Mondial Român ( CMR ) România

MODERATOR Ziua 1, sâmbătă 26 ianuarie 2019 : expert în geopolitică, diplomat, Dorin Popescu, președinte Asociația Casa Mării Negre Constanța

MODERATOR Ziua 2 ( întâlnire închisa – se va participa pe baza de invitații individuale ), duminică 27 ianuarie : Dezideriu Odet Dudaș

 

 Ing./master în drept și administrație, DEZIDERIU ODET DUDAȘ

                                                                      Director dezvoltare instituțională ASDR-RD

                                                                            Director executiv CMR- România